Zachcianki żywieniowe przyszłych mam bywają dość specyficzne, czasami nawet absurdalne pod względem doboru smaków. Wynikają one najczęściej z niedoborów w diecie przyszłej mamy oraz ze zmian hormonalnych, zachodzących w organizmie ciężarnej, które wyostrzają zmysł węchu i smaku. Organizm domaga się tego, czego mu potrzeba, nawet wszystkich rzeczy naraz. Pamiętaj jednak o zrównoważonej diecie bogatej we wszystkie witaminy i substancje odżywcze, jak witamina C, żelazo, wapń, magnez. Każda ciąża przebiega inaczej, jedna kobieta może odczuwać niechęć do zapachów czy produktów, na które druga ciężarna będzie miała wielką ochotę. Zmienne preferencje żywieniowe nie powinny być powodem do zmartwień, nawet jeśli masz wrażenie, że już nigdy nie zjesz czegoś, co przed ciążą było twoim przysmakiem.

Czy kierować się instynktem zachcianek ciążowych? To zależy!

Niejednokrotnie kobieta w ciąży ma ogromną ochotę jeść produkty przetworzone jak fast foody czy słodycze. Będąc w ciąży, nie można w takim stopniu ulegać owym zachciankom. Wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem. Jeśli ciągnie Cię do owoców, warzyw, to nie ma takich ograniczeń, gdyż wpływają one korzystnie na organizm. Przede wszystkim ogranicz do minimum produkty wysoko przetworzone, które nie dość, że nie wnoszą nic do diety, to wręcz mogą zaszkodzić, wpływając negatywnie zarówno na rozwój ciąży jak i na przyrost masy ciała do takiego stopnia, że po urodzeniu będzie kobiecie ciężko zrzucić taką ilość kilogramów.

Stosuj się do zasad racjonalnego odżywania

Pamiętaj o regularności posiłków, zwłaszcza jeśli dokuczają Ci nudności. Jedz 5 małych objętościowo posiłków dziennie, z czego 3 pełnowartościowe. Ta regularność wpływa na stabilny poziom glukozy we krwi, dzięki czemu zmniejsza się ochota na niekontrolowane podjadanie, szczególnie słodyczy. Do tych zasad zalicza się również prawidłowa kaloryczność i prawidłowy jadłospis, dostosowany do Ciebie i rozwoju ciąży.

Typowe awersje pokarmowe

Mimo, że każda ciąża przebiega inaczej, awersje pokarmowe mogą u wielu kobiet być jednak podobne. Często ciężarne czują niechęć do kawy i ryb. Poranne nudności mają również związek z odrzuceniem części pokarmów, ponieważ pewne zapachy wywołują mdłości. W pierwszym trymestrze zachcianki i awersje pokarmowe, wynikają bezpośrednio ze zmian hormonalnych w organizmie kobiety. Najczęściej w tym czasie, w zupełnie niespodziewanym momencie, większość kobiet łapie ochotę na czekoladę, jajka, lody, ser, owoce, ogórki kiszone, cytryny czy ostre potrawy.

Ochota na produkty nieżywnościowe

Tak też się zdarza. Niektóre kobiety w ciąży mogą odczuwać nagle apetyt na takie rzeczy jak kreda, glina czy ziemia. Jest to tzw. łaknienie spaczone, które wprost oznacza niedobór witamin. W takich sytuacjach, nie należy rzecz jasna  absolutnie ulegać takim zachciankom a najlepiej zgłosić się do lekarza, który podpowie jakimi zdrowymi zamiennikami zapełnić braki witaminowe. 🙂

Share.
Exit mobile version